29.03.2018

Lastik diş derinliği kolay nasıl kontrol edilir?: 1TL testi

Lastik diş derinliği kolay nasıl kontrol edilir?: 1TL testi

Lastik diş derinliğinizi ölçmek için 1 TL ya da 50 kuruşluk bozuk paralardan yararlanabilirsiniz Dış taraftaki halka hem 1 lirada hem 50 kurusta yaklaşık 4 mm. dir. –Görsellerde görünen- Halka görünmeye basladığında 3 mm civarinda diş derinliği kalmış demektir. Bu durumda emniyetli bir sürüş deneyimi için lastikleri değiştirmenizi öneririz.

Lastiklerin Erken ya da Düzensiz Aşınmasının Sebepleri Nelerdir?

Nasıl araçlar, sürücüler ve sürüş alışkanlıkları birbirinden farklıysa, bütün lastikler de birbirinin aynı değildir ve farklı oranlarda aşınabilirler. Örneğin, spor arabalarda kullanılan yüksek performans lastikleri, bir sedan arabanın lastiklerinden daha hızlı aşınırlar. Ancak, bir lastiğin beklenenden daha erken aşınmasına ve/veya düzensiz biçimde aşınıp, gürültü ve sarsılmaya yol açmasına pek çok faktör sebep olabilir. Lastiklerin erken ve düzensiz aşınmasının sık rastlanan iki sebebi, lastiklerin hava basıncının doğru olmaması ve standartlara uymayan lastik ayarlarıdır.

Lastik Sırtının Aşınmasının Birinci Sebebi: Hava Basıncının Doğru Olmaması

Bir lastik doğru ölçüde şişirilmediğinde, daha hızlı ve/veya düzensiz biçimde aşınabilir. Araç üreticileri, sürüş rahatlığı, yol tutuşu ve yakıt tasarrufunda aracın performansını optimize edecek şekilde ön ve arka lastikler için uygun basınçları belirlemekle kalmaz, aynı zamanda lastiklerin aşınmasını da göz önünde bulundururlar. Lastik basıncının gerektiği şekilde olması, araçta lastiğin sırtına kuvvet uygulayan yüklerin, hızlanmanın, frenin ve viraj alma hareketlerinin dağılımını optimize eder. Eğer lastik basıncı çok düşükse veya çok yüksekse, lastik sırtının yola temas alanı, yapması gereken işleri yapmasına imkan verecek şekilde optimize edilmez. Dolayısıyla, sırtın farklı bölümleri daha hızlı ve/veya düzensiz bir şekilde aşınabilir.

Bu sebeple, stepne dahil olmak üzere, tüm lastiklerinizin hava basıncını her ay kontrol edin. Ayrıca, uzun bir yolculuğa çıkmadan önce veya aşırı bir yük taşımayı planladığınız zamanlarda da bu kontrolü yapın. Araç üreticisinin, lastik basıncı ile ilgili şartlarını, sürücü kapısının üzerinde veya kapı sövesine yapıştırılmış bir etikette bulabilirsiniz. Önerilen lastik basıncıyla ilgili bilgilere araç kullanım kılavuzundan da ulaşabilirsiniz.

Lastik Sırtının Aşınmasının İkinci Sebebi: Standartlara Uymayan Lastik Ayarları

Tekerlek ayarı olarak da bilinen lastik ayarı, aracın direksiyon ve süspansiyon parçalarının – tekerleklerin hareketini kontrol eden ve birbirine bağlayan sistem– ayarlanması anlamına gelmektedir. Lastiklerin ya da tekerleklerin kendilerinin ayarı değildir. Düzgün bir ayar, lastiklerin açılarının ve yol ile temaslarının, kamber, kaster ve toe gibi parametrelerde araç üreticisinin belirlediği standartlara uygun şekilde ayarlanması ile olur. Lastiklerin ayarlarının gerektiği şekilde yapılmaması, lastiklerinizin düzensiz bir şekilde veya zamanından önce aşınmasına sebep olabilir. Lastiklerinizde bu sebeple ortaya çıkabilecek eşit olmayan aşınma durumları şunları içerir:

  • Testere dişli aşınma: Bu, sırt bloklarının bir tarafı diğerinden daha hızlı aşındığında olur. Elinizi sırt bloklarının üstünde gezdirdiğinizde, testere dişi gibi gelirler. Testere dişli aşınma, genellikle bir omuz kenarında görülür ve aşırı pozitif veya negatif toe sebebiyle ortaya cıkar.
  • Tüylenmeyi andıran aşınma: Lastiğin sırtındaki dişler, bir tarafta daha düşük seviyede/daha yumuşak, diğer tarafta daha yüksek/daha keskin aşındığında, lastikler “tüylenirler”. Bunun sebebi, genellikle aşırı toe ve kaster gibi, yanlış ayarların bir kombinasyonudur.
  • Tek taraflı omuz aşınması: Bu tür bir düzensiz aşınma, omzun iç veya dış tarafının diğer dişlere göre çok daha fazla aşındığı anlamına gelmektedir. Kamber aşınması olarak da bilinen bu aşınma, aşırı pozitif veya negatif kamber sebebiyle ortaya çıkar.

Lastiklerinizin basıncını her ay kontrol ederek, gerektiği şekilde bakımlarını sağlamanız gerekmektedir. Eğer normal olmayan bir aşınma görüyorsanız, bir teknisyene ayarlarınızı kontrol ettirmeniz gerekir.